Home > Praktijk > Body Emotions Release Therapy

Body Emotions Release Therapy

Informatie over 'Body Emotions Release Therapy'

Body Emotions Release Therapy (B.E.R.T.)

‘Body emotions’ ('lichaamsemoties’) is een benaming voor het scala aan reacties dat het lichaam kan vertonen bij een sterke beleving, zoals plotselinge schrik, het bericht van het overlijden van een geliefde, of een andere aangrijpende gebeurtenis (verlies van werk, echtscheiding, een ramp of ongeluk). Beven en trillen, snel ademhalen, huilen en kramp in de buik zijn daar slechts een paar voorbeelden van. Het zijn natuurlijke reacties van het lichaam, die gemeen hebben dat ze moeilijk te beheersen zijn.

Bij voortdurende situaties, zoals pesten, werkstress, onzekerheid over baan of relatie of een slepende ziekte kunnen de lichaamsemoties gaandeweg zo sterk worden dat het lijkt op een tot de rand gevulde emmer, die vroeger of later een keer overloopt. Bijvoorbeeld door een emotionele uitbarsting, waarvan de persoon en zijn omgeving achteraf vinden dat de heftigheid in geen enkele verhouding staat tot de aanleiding. Dat kan iemand heel onzeker maken. Maar het kan zich ook uiten in klachten, die in het medische jargon ‘stress gerelateerd’ genoemd worden, zoals snel geïrriteerd zijn, overspannenheid, burn-out, hoofdpijn, spierpijn, gewrichtsklachten, tintelingen, spiertrekkingen, duizeligheid, benauwdheid, hyperventilatie, maag- en darm-stoornissen, slaapproblemen en dergelijke.

Vrijwel iedereen vindt deze lichaamsemoties lastig en soms zelfs gênant; met als gevolg dat de meeste mensen het zo snel mogelijk onder controle proberen te krijgen. Dat is heel normaal en menselijk, maar het lichaam krijgt daardoor niet de kans om de emotie volledig te verwerken. Het houdt een soort ‘lichamelijke herinnering’ vast aan de gebeurtenis en vooral aan het niet geheel verwerken ervan. Daardoor kan een nieuwe gebeurtenis ineens oude emoties oproepen. Als zo’n gebeurtenis een heel klein beetje op een oude emotionele situatie lijkt, gebeurt dat zelfs direct en zonder dat je er grip op hebt.

Zie het als een computer, die van elke handeling een herinnering opslaat. Hoe vaker dat gebeurt en hoe langer het doorgaat, hoe minder ‘ruimte er overblijft’. Net als zo’n computer kan ook het lichaam ‘steeds minder hebben’, wordt trager en gaat steeds meer fouten maken. Een computer voelt niet, maar een mens gaat zich steeds minder prettig voelen. Zeker als er ook nog klachten ontstaan, die niet direct een medisch aanwijsbare oorzaak hebben en waarvoor dus geen oplossing lijkt te bestaan.

Body Emotions Release Therapy (B.E.R.T.) is gebaseerd op het feit dat het lichaam de opgeslagen lichaamsemoties op zijn eigen manier en geheel vanzelf verwerkt, zodra het daarin volkomen vrij gelaten wordt. Dat maakt B.E.R.T. tot een volkomen natuurlijke geneeswijze.

Als het lichaam de opgeslagen emoties verwerkt, gaat dat vaak op een manier die vergelijkbaar is met hoe het lichaam reageert bij een nieuw opgedane emotie. Beven en trillen, snel ademhalen, huilen, kramp in de buik en al die andere, mogelijke reacties krijgen nu echter wel de ruimte, net zolang als dat nodig is. Veel mensen hebben de angst dat ‘het dan nooit meer ophoudt’, maar dat is ongegrond. Het lichaam verwerkt de emoties in golven, afgewisseld met momenten van rust en ontspanning. Daardoor kan het hele proces heel goed gedoseerd worden. Na één of enkele golven komt het lichaam vanzelf tot rust en voelt de persoon zich moe, maar een stuk lichter.

Het essentiële verschil met andere methoden en therapieën is dat Body Emotions Release Therapy (B.E.R.T.) geen vooropgezette methode en geen programma gebruikt. De filosofie hierachter is even simpel als doeltreffend: elk voorschrift weerhoudt het lichaam ervan de opgeslagen emoties op zijn eigen manier te verwerken. En juist in de totale toestemming, het toestaan om het lichaam het helemaal zelf te laten doen, ligt de sleutel om snel en grondig ‘schoon schip te maken’.

Toch is het meestal een grote stap om deze toestemming te geven; om het lichaam werkelijk geen strobreed in de weg te leggen. Dat lukt vaak niet direct, maar in de veilige omgeving van de therapieruimte kan je er stapje voor stapje naar toe werken. Na een inventarisatie van je situatie maak je samen met de therapeut een plan om je lichaam steeds meer de ruimte te gaan geven. Dat is echt ‘samenwerken’, omdat alleen zo een manier gevonden kan worden die helemaal bij jou past.

Als je zover bent dat je je lichaam echt volledig toestemming kunt geven, begeleid de therapeut je bij de volgende stap, zodat jij je helemaal kunt richten op het ontladen van de lichaamsemotie. Dat lukt liggend vaak het best (er is een behandeltafel), maar je kan de therapeut elk moment blijven aangeven wat je nodig hebt. Hij blijft het hele proces continue overzien en helpt als een loods, die precies weet hoe het schip tijdens een storm in rustiger water terecht komt. Dat doet hij vooral door de toestemming te blijven ondersteunen, zodat je lichaam zijn eigen koers kan blijven varen. Hij herkent de ‘golven’ en kan aangeven wanneer de rust intreedt, zodat je je daaraan kan overgeven.

Als het lichaam veel heeft opgeslagen, kan het niet in één keer alles opruimen. Meestal zijn daar meerdere sessies voor nodig. En natuurlijk gaat het lichaam gewoon door met het opslaan van emoties. Maar gaandeweg lukt het steeds beter om zelfstandig je lichaam de ruimte en de toestemming te geven om de emoties te verwerken. Zodra het zover is, kan de therapie afgesloten worden; er is dan een nieuwe en heel persoonlijke manier ontstaan om zelf met je emoties om te gaan; zó, dat er vrijwel geen kans bestaat dat de emmer ooit nog overstroomt.

Als de lichaamsemoties eenmaal verwerkt zijn, krijgen gevoelens, die echt bij een nieuwe gebeurtenis passen, veel meer ruimte. Deze gevoelens zijn authentiek en blijven niet ‘hangen’, zoals oude emoties kunnen doen. Daardoor is er ook meer ruimte voor blijheid, heb je vaker een opgeruimd (!) gevoel, meer levenslust en vooral veel meer energie. Dat bevordert de gezondheid en biedt nieuw perspectief.

Terug naar de homepage van de praktijk >>

Cursus Body Emotions Release Therapy voor professionals

Body Emotions Release Therapy (B.E.R.T.) geef ik ook in de vorm van een tweedaagse cursus voor hulpverleners in zowel de reguliere als de complemenataire zorg. Hier ga je naar de informatie over deze Cursus Body Emotions Release Therapy.